luni, ianuarie 24, 2011

Hunedoara de altadata... Anii 1920 - 1990!

Clipul urmator este foarte interesant pentru ca prezinta orasul Hunedoara din anii 20` pana la revolutie.

Poze vechi de arhiva cu municipiul Hunedoara, instantanee unice, originale ce redau exact atmosfera acelor ani, cladiri si oameni.
Cati dintre voi stiu ca centrul actual al orasului era defapt o mlastina sau cati dintre voi stiti ca orasul pe vremea aceea era doar actualul centru vechi?

Populatia venetica... muncitoreasca, sosita dupa al doilea razboi mondial, prin anii 50-60 era cazata in pavilioane construite ca pe vremea comunistilor, stim cum... Parintii si bunicii hunedorenilor, povestesc cu nostalgie de Tabara din Buituri. Acea tabara a construit ceea ce avea sa fie una dintre cele mai mari constructii din toate timpurile Romaniei, Combinatul Siderurgic Hunedoara, sters aproape in totalitate acum de pe fata Pamantului. Ce a mai ramas din el? Ruine ce vor urma si ele sa dispara, lasand loc liber dezvoltarii parcurilor industriale. Se vorbea la un moment dat de impadurirea terenurilor pe care odata era mandria orasului, combinatul. Ar fi fost o idee geniala de lasau macar o parte a combinatului intacta, pentru impatimitii de airsoft. Putea fi pentru ei un loc extraordinar de tragere.

Isi mai aminteste cineva sirena combinatului de la Hunedoara. Nu-ti trebuia ceas... te avertiza la orele 6, 7, 15 si 23. Se auzea Hunedoara mai apoi Calanul... Mie de fiecare data la revelion imi lipseste acel sunet de la CSH... era o bucurie aparte sa ai trecerea dintre ani cu duda combinatului.

In multe instantanee se vede combinatul cu toate furnalele active. Mai tine minte cineva ceata ce se abatea pe noi in momentul cand vantul aducea peste oras fumul dens cenusiu sau multicolor? Culoarea fumului era in functie de minereul folosit la furnale!
Hunedoara a fost unul din cele mai verzi orase din tara daca nu chiar cel mai verde, orasul cu cea mai multa verdeata, parcuri si copaci, o adevarata oaza de verdeata. Tin minte ca intreaga citadela era o imensa padure tocmai pentru a diminua poluarea, iar aceasta padure... era adapostul a stoluri intregi de ciori. Amintindu-ti acum de acele vremuri le compari cu un film de groaza, Invazia ciorilor, de Hitchcock. :))
Toata viata mea am crezut ca Hunedoara avea cele mai multe ciori din lume.
Dupa revolutie toti plopii au fost taiati pentru ca prezentau un real pericol, nu putine au fost cazurile cand plopii au fost doborati de vanturile furtunilor de vara, peste case, masini sau chiar oameni. S-au mai plantat alti arbori in oras? Nu...

Se vede si lacul Cincis din apropierea orasului, cu toata zona de agrement. Pentru necunoscatori... lacul este artificial, nascut peste noapte la ordinul tovarasului Ceausescu, zona a fost inundata controlat, defapt lacul este un muzeu in natura. Pe acea zona era un sat, stramutat obligat-fortat in alta parte. In anii cu seceta cand nivelul lacului este scazut, din lac ies victorioase varfurile caselor si chiar turla bisericii din fosta vatra a satului Teliuc.

In colajul de mai jos vedem si mocanita de la Hunedoara, o alta avere istorica lasata in voia sortii, ce putea deveni si ea o atractie turistica in zilele noastre. Din pacate, intreg traseul a fost dezmembrat... Ce nu s-a luat din orasul asta pentru fier vechi?!

Ce serbari campenesti se trageau la padurea Chizid... La ciuperca...

Priviti cu atentie clipul cap coada, reluati-l mai apoi si opriti playerul la fiecare poza in parte. Incercati sa va dati seama ce zona este aceea din poza respectiva si incercati sa faceti o paralela spre timpurile actuale. Cat de mult s-a dezvoltat orasul!?

Nu putine sunt vocile ce afirma ca atunci... Hunedoara traia, era un oras viu, activ... amintiri frumoase. Privim impreuna imaginile:


audio: Keri - Orasul meu feat Rashid

O alta mandrie a orasului ce actualmente se zbate intre viata si moarte, Corvinul 1921.
17 sezoane in prima liga, cele mai bune rezultate obtinute in sezoanele 1981/1982 si 1985/1986, cand a terminat campionatul pe pozitia a treia, respectiv a cincea. Nume de legenda au plecat de la Hunedoara, Michael Klein, Ioan Andone, Mircea Rednic, Mircea Lucescu, Florea Dumitrache, Radu Nunweiller, Romulus Gabor, Dorin Mateut sau Bogdan Lobont.



La final, aruncam o privire peste Hunedoara actuala, clipul este din 2008 dar stati linistiti... de atunci pana acum nu s-a mai facut nimic. Sa multumim pentru asta, primarului actual Hada ce a fost votat de hunedoreni tocmai pentru promisiunile de dezvoltare. :P



Alte 68 de imagini cu orasul vechi pot fi vazute pe site-ul primariei din Hunedoara, aici
In plus imaagini mai pot fi vizionate si aici.
Hunedoara reprezinta mult mai mult decat s-a putut vedea in aceste imagini.
Voi cum stiti orasul Hunedoara?!

Daca ti-a placut cel putin acest subiect si vrei sa te anunt atunci cand postez ceva nou ce-ti place, nu rata sansa de a te abona prin email la Recomandarea Zilei sau prin Feed Reader, alegand serviciul dorit!
Cat de mult ti-a placut articolul? Voteaza mai jos:

4 comentarii:

Maria spunea...

M-ai emotionat pana la lacrimi. Sunt plecata in Spania de 7 ani, am peste 50 de ani si mie Hunedoara mi-a lasat multe amintiri foarte frumoase. Imaginile prezentate sunt exact ca in coilaria mea cand atunci cand ieseai in oras, actualul centru vechi, o faceai doar la tinuta de gala. Erau vremuri sarace, oamenii aveau o singura pereche de haine bune de duminica dar vremurile acelea erau de o mie de ori mai fericite.
Felicitari pentru ca ai pus un asa subiect.

Anonim spunea...

ce tare. o fost hunedoara asa?

Anonim spunea...

Buna, sunt o cititoare fidela a acestui sait si doresc sa spun ca avand acest subiect pe sait, ati facut o bucurie si o surpriza si celor mai in varsta dar si tinerilor deopotriva care vad cum era orasul lor candva. Bravos pentru initiativa.

Anonim spunea...

of doamne cınd ımi amintesc picnicurile cu ocazia zilei de 1MAİ de la padure ımi dau lacrimile.ANTONIO.TİREİ

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu

Scrie despre tot ce vrei.... pe raspunderea ta!
Comentariile postate in subiectele mai vechi de 2 zile vor fi moderate si vor aparea pe site in cel mai scurt timp posibil!
Daca alegi sa comentezi semnand cu profil Google atunci ai posibilitatea de a urmari comentariile ulterioare. Pentru asta, dupa logarea in contul Google, apasa mai jos pe Abonaţi-vă prin email si vei fi informat pe email atunci cand cineva comenteaza dupa tine.

ESTE OBLIGATORIU CA TOATE MESAJELE SA FIE SEMNATE DOAR CU NUME DE PERSOANE, ALTFEL ELE VOR FI STERSE.
Fac exceptie de la regula, mesajele semnate sub anonimat dar si cele cu link spre blogger.com(profil) indiferent de semnatura!

NU SUNT ACCEPTATE COMENTARII CU NUME(SEMNATURA) DE OBIECTE, LUCRURI, SERVICII, MESAJE PUBLICITARE, ETC


IS REQUIRED, ALL MESSAGES WILL BE SIGNED WITH YOUR REAL NAME, OTHERWISE... WILL BE DELETED!!!! Thank You!

 

User Agreement | Termeni si conditii | Privacy Policy

© 2009 - 2020
Mic Alexandru
Creative Commons License
Licenţă Creative Commons Atribuire - Necomercial - Fără Opere Derivate 3.0 România